FERIT Simulator je aplikacija koju je izradio Denis Vajak kao projekt za natječaj „Pro-Student 2016“ pod mentorstvom docenta Josipa Balena. Aplikacija je bazirana na virtualnoj stvarnosti, a omogućuje korisniku kretanje po zgradi fakulteta i čitanje obavijesti. Koristeći naočale za virtualnu stvarnost, korisnik dobiva osjećaj kao da se uistinu nalazi u prostoru FERIT-a. Prostor također sadrži i televizor na kojemu se prikazuje stvarni promotivni video fakulteta i sat koji prikazuje stvarno vrijeme.

Početak rada na FERIT Simulatoru počeo je u rujnu prošle godine kao projekt za natječaj „Pro-Student 2016“ koji je organizirao fakultet. Docent Josip Balen osmislio je ideju modeliranja prostora FERIT-a u virtualnoj stvarnosti koristeći HTC Vive uređaj te je motivirao studenta FERIT-a Denisa Vajka da se prijavi s tom idejom na Student-Pro interni natječaj FERIT-a. Ideja je bila izraditi neki od prostora fakulteta u virtualnoj stvarnosti i omogućiti korisniku kretanje i istraživanje. Za ovo je odabran ulazni hodnik fakulteta u Trpimirovoj ulici primarno zbog zadovoljavajuće količine detalja i činjenice da je to prvo što se vidi kad se uđe u zgradu.

Prvi korak je bio prebaciti geometriju prostora u računalo kao 3D model. Za ovo je korišten postupak fotogrametrije – preko 800 fotografija je slikano mobitelom, pri čemu je bilo važno slikati što više različitih kutova i to tako da računalo zna pronaći sličnosti i povezati fotografije.

Kad je taj postupak povezivanja fotografija bio završen, korišteni su softveri VisualSFM i CMPMVS kako bi se slike preradile u 3D model. Na temelju ovog modela, cijeli prostor je ručno modeliran koristeći softver Blender. To je iznimno moćan (otvoreni) softver za 3D modeliranje. Ovaj dio je trajao najduže – bar tri tjedna svakodnevnog rada. Velika pozornost je bila posvećena detaljima, kako bi se što vjernije rekreirao prostor: od najmanje brave na vratima do kemijskih olovki. Teksture su izrađene tako da su izrezane iz prethodno uzetih fotografija i zalijepljene na 3D objekte u prostoru.

Zadnji korak je bio učitavanje modela u Unity – engine za računalne igre koji ima dobru podršku za moderne sustave virtualne stvarnosti. Nakon toga su svi materijali podešeni ručno: realistične refleksije metala, stakla i poda. Ovdje je bilo potrebno i programiranje kako bi se dodao sat koji pokazuje stvarno vrijeme, televizor koji prikazuje stvarni promotivni video fakulteta i naposljetku mogućnost pregledavanja stvarnih obavijesti fakulteta u virtualnom prostoru.

FERIT Simulator je bio predstavljen javnosti na smotri fakulteta prošle godine. FERIT je jedan od prvih fakulteta u svijetu, ako ne i prvi, koji ima modeliran vlastiti prostor u virtualnoj stvarnosti. Aaplikacija FERIT Simulator je dostupna za besplatno preuzimanje na Steam platformi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: